Konstgjord intelligens för alla

Det är nu möjligt att själv testa artificiell intelligens, AI, att låta en textrobot formulera en text. Den ligger ute på nätet och vem som helst kan logga in och använda den.
 
Jag testade att be roboten om en nyårsmeny. Här är svaret:
 
”Här är några förslag på rätter som du kan inkludera i en nyårsmeny:
Förrätt: Skaldjursplatå med räkor, musslor och scampi.
Huvudrätt: Entrecôte med rostade grönsaker och potatismos.
Efterrätt: Champagneglass med jordgubbar och grädde.
Dryck: Champagne eller andra bubbelviner.
Tilltugg: Oliver, solrosskott och små ostbrickor.
Dessa rätter är lite lyxigare och passar bra för en nyårsfest, men du kan också välja att inkludera andra rätter efter dina egna preferenser. Var noga med att ta hänsyn till eventuella allergier eller kostrestriktioner hos dina gäster när du planerar menyn.”
 

Jag fick också en spaning om hur det kommer att gå för Södertäljeföretagen Astra Zeneca och Scania i framtiden, och ett kort föredrag om fiskmåsar.
 
Det här är i och för sig saker man kan googla sig fram till. Så jag höjde ribban: ”Beskriv skillnaden mellan en jordgubbstårta och en cykel.” Och fick följande svar inom några sekunder:
 
”Det finns ingen direkt likhet mellan en jordgubbstårta och en cykel, eftersom en jordgubbstårta är en typ av maträtt medan en cykel är ett fordon. En jordgubbstårta är en tårta som är gjord med jordgubbar som en av huvudingredienserna, vanligtvis tillsammans med grädde, smör, ägg och socker. Den kan ha en botten gjord av smuldeg, maräng, eller ett annat bakverk, och den kan vara fylld med jordgubbar och grädde eller jordgubbskompott och marscapone. En cykel, å andra sidan, är ett fordon som rör sig på två hjul och som man kan cykla på. Cyklar finns i olika storlekar och modeller, och de kan användas för att ta sig från A till B eller för att träna. Så skillnaden mellan de två är vad de är – en jordgubbstårta är en maträtt medan en cykel är ett fordon.”
 
Media är oroliga för att AI ska ta över journalisternas jobb. Jag bad AI skriva en nyhetsnotis om att socialdemokraterna föreslår höjd skatt på bakelser. Svaret:
 
”Socialdemokraterna föreslår en höjning av skatten på bakelser i Sverige. Enligt partiets finanspolitiska talesperson, Sara Rönning, ska höjningen av skatten på söta bakverk bidra till att sänka förekomsten av övervikt och diabetes i befolkningen.
 
– Vi tror att en höjning av skatten på bakelser kan vara ett bra verktyg för att motverka de hälsoproblem som orsakas av överkonsumtion av socker, säger Rönning.
 
Höjningen av skatten ska enligt förslaget gälla för alla typer av bakelser, inklusive tårtor, kakor, bullar och andra söta bakverk. Det är ännu oklart hur mycket skatten ska höjas, men Socialdemokraterna räknar med att förslaget ska generera en betydande intäkt till staten.
 

Reaktionerna på förslaget har varit delade. Medan vissa hälsogrupper välkomnar förslaget som ett sätt att främja hälsan i befolkningen, har andra kritiserat det som en brist på omtanke för den svenska fikatraditionen. Bakgrunden till förslaget är en ökad oro över den ökande förekomsten av övervikt och diabetes i Sverige.”

Tror du mig inte? Testa själv här: https://chat.openai.com/chat